Burgemeester de Bruïnelaan 140 Zwijndrecht
06-30569412
info@skininmotion.nl

Acnetherapie


Acne is een aandoening waarbij de poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze verstoppingen kunnen uiteindelijk resulteren in ontstekingen van de omliggende huid. Dit kan vervolgens leiden tot rode bultjes, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Wat kan de huidtherapeut doen?

Allereerst bestaat er geen standaardbehandeling voor acne. Afhankelijk van de ernst van de acne, de klachten, het optreden van littekenvorming, de leeftijd en het geslacht van de patiënt wordt er bepaald welke methode(s) of middelen het effectiefst zijn. Wanneer de huidtherapeut de acne niet onder controle kan krijgen, wordt er in overleg met de huisarts of dermatoloog gekeken naar mogelijke aanvullende medicatie. Naast behandeling bij de huidtherapeut is het tevens van belang om thuis ook de juiste producten voor de huid te gebruiken.

De behandeling bij de huidtherapeut kan bestaan uit één of meer van de volgende onderdelen:manuele reiniging van de huid;

 • manuele reiniging van de huid;
 • diepte reiniging van de huid d.m.v. fruitzuur- of chemische peelings;
 • microneedling;
 • adviezen m.b.t. de thuisverzorging.

Behandelmethodes

Manuele reiniging brengt de huid en tevens de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Allereerst wordt de huid gereinigd met een reinigingslotion en een warme doek. Vervolgens ledigt de huidtherapeut de comedonen, papels en pustels. Aanvullend kan er gebruik gemaakt worden van een dun, klein naaldje welke een opening maakt in de huid. De onzuiverheden kunnen zo makkelijker uit de huid gehaald worden.  De dieptereiniging kan worden aangevuld met een scrub (mechanische peeling) en/of fruitzuur- of chemische peeling.

Fruitzuur- en chemische peelings verwijderen de dode en losse huidcellen, zodat de poriën vrij zijn om talg af te voeren. Door dit proces te herhalen krijgen comedonen minder kans om te ontstaan. Daarnaast wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van de dode huidcellen gestimuleerd.

Skin in Motion werkt met de fruitzuurpeelings van Meditopics en de chemische peelings van DermaQuest.

Microneedling kan worden toegepast om acnelittekens te doen vervagen. Voor meer informatie over deze behandeling verwijzen wij u naar de pagina “huidverbetering”.

Duur

De behandeling duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten en dient, afhankelijk van de indicatie en uitgevoerde methode. Het behandeltraject start wekelijks en wordt na gemiddeld vier weken afgebouwd. Uiteindelijk is de bedoeling dat er periodiek een onderhoudsbehandeling plaats vind.

Wat kun je zelf doen

Het gebruik van thuisproducten ondersteunend aan de behandeling kunnen de duur of de intensiviteit van de behandeling aanzienlijk verkorten.

Tevens wordt u het volgende geadviseerd:

 • was de huid voorzichtig (1 á 2x per dag) met lauw warm water. Dep vervolgens de huid droog met een schone handdoek;
 • gebruik zeep met een zuurgraad van 5 Ph of lager;
 • scrub de huid maximaal 2x per week;
 • bescherm uw huid goed tegen de zon. Breng een zonnebrandcrème (minimaal spf 30) een half uur voor het zonnen aan en herhaal dit vervolgens om de twee uur, of na contact met water;
 • kies voor producten op waterbasis wanneer je make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt;
 • vermijd het dragen van strakke en synthetische kleding (direct op de huid);
 • vermijd het zelf uitknijpen of het krabben aan de acne. Dit kan namelijk leiden tot meer ontstekingen en/of littekens;
 • vermijd het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals op alcholbasis).

Verwijzing en vergoeding

Voor acnetherapie heeft u alleen een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig als de zorgverzekeraar hierom vraagt. De behandeling wordt, afhankelijk van de zorgverzekeraar, (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor de accurate vergoedingen en/of benodigde verwijzingen kun je het best contact opnemen met de zorgverzekeraar.

Skin in Motion heeft contracten met alle zorgverzekeraars.