sf-2
Laser

Overbeharing

Over het lichaam verspreid hebben we allemaal in meer of mindere mate last van beharing. De beharing op de hoofdhuid is bij valt bij de meeste mensen onder gewenste beharing. Kijken we verder naar beharing in het gezicht, zijn hier met name de vrouwen minder enthousiast en over lichaamsbeharing lopen ook de meningen uiteen. We zetten hieronder de meest voorkomende varianten van overbeharing voor je op een rijtje. 

Vormen van overbeharing

Er is sprake van veelvuldige, dikkere en of donkerdere haargroei in het gezicht. Zowel mannen als vrouwen ervaren dit mogelijk als cosmetisch storend.

Bij hypertrichose is er sprake van overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei is. De haren op de armen zijn langer dan we gewend zijn en nemen toe in hoeveelheid. De benen zijn in dit geval ook zwaarder behaard. Erfelijkheid speelt een rol in het voorkomen van hypertrichose en uit zich voor het eerst in de puberteit. Daarnaast komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

We spreken van hirsutisme als de vrouwelijke overbeharing plaats vind volgens een mannelijk beharingspatroon. Dit wil zeggen dat er haar groeit op plaatsen waar normaal alleen mannen haargroei ontwikkelen. Er ontstaat in plaats van donshaar veel en donkere haargroei op plekken zoals de bovenlip, wangen, kin, hals, rond de tepels, op de rug, de borst, de buik en de liesstreek. Daarnaast is de haargroei op de armen en benen meer dan “normaal”.

Net als in het gezicht spreken we van overmatige lichaamsbeharing wanneer er een toename is van de hoeveelheid, dikte en kleur haar op het lichaam. Vaak zien we dit op de armen, benen, in de liezen , oksels, rug en/of borst.

Als een haar terug groeit, maar niet door de opening naar buiten kan groeien, ziet het lichaam dit als lichaamsvreemd. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie, waardoor er huidschade ontstaat zoals een gevoelige huid, littekens en/of post inflammatoire hyperpigmentatie. 

Mogelijke complicaties

Je kunt overbeharing als cosmetisch storend ervaren, maar het kan zorgen voor emotionele en psychosociale problemen. Denk hierbij aan gevoelens van schaamte, angst, een minderwaardigheidscomplex en zelfs een depressie. Dit kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven.