sf-2
Acne

Acne, wat is dat nou precies?

We spreken van acne als de poriën verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Deze verstoppingen kunnen uiteindelijk leiden tot ontstekingen van de omliggende huid en vervolgens tot rode bultjes, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen. Deze ontstekingen of onjuiste reiniging kunnen littekens veroorzaken.

Symptomen

Acne komt in verschillende vormen voor: mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puskopjes (pustels) en onderhuidse ontstekingen (cysten en noduli). De specifieke vorm van de acne bepaalt of deze wel of niet wordt vergoed door de verzekering. Dit geven we weer in dit stroomdiagram. We zetten hieronder de meest voorkomende acnevarianten voor je op een rijtje.

Acne verschillen

Heb je tijdens je puberteit last van mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes met een gele kop (pustels) en onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten)? Dan noemen we dit Acne Vulgaris. Acne Conglobata, een heftigere variant op Acne Vulgaris, komt voornamelijk bij mannen voor en blijft lang na het 20ste jaar bestaan. Acne Excoriee des Jeunes Filles, letterlijk vertaald ‘opengekrabde acne bij jonge meisjes”, komt voor bij jonge vrouwen. Klinisch is er een enkele papel of pustel aanwezig, welke verergeren onder het obsessieve krabgedrag. Dit resulteert in ontstekingen en littekenvorming.

Hormoonschommelingen en/of voedingsmiddelen triggeren, ook na de puberteit, acne. Je hebt hierin een aantal varianten welke zich pas uiten na de adolescentie.
Acne Fulminans; een heftige, maar gelukkig zeldzame variant van acne. Ze komt heel plotseling op en komt qua symptomen overeen met Acne Conglobata. Het grote verschil is dat er algehele malaise, gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijnen bij voorkomen.
Acne Ectopica/Inversa; beter bekend als hidradenitis suppurativa, een buitenbeentje in de acne familie. Ze uit zich als ontstekingen in de liezen en oksels.
Acne Tarda; voorkomend als twee varianten. De een begint als Acne Vulgaris en loopt door tot ver na puberteit. En de ander ontstaat na het 25ste levensjaar.

De littekens die overblijven na een acnetraject, noemen we acnelittekens. Ze zien eruit als (rode) vlekjes (post-inflammatoire hyperpigmentaties), putjes (icepick), gaatjes (boxed) of onregelmatige deukjes (rolling) in de huid. Uit onderzoek is gebleken dat acnelittekens voornamelijk ontstaan wanneer er sprake is geweest van een (forse) ontsteking. Daarnaast zorgt het verkeerd uitknijpen en/of krabben vaak ook voor littekens. 

Puistjes kunnen ook voorkomen op de rug, de schouders of op de borst. In de T-zone (die bestaat uit voorhoofd, neus en kin) zijn extra veel actieve talgklieren aanwezig. Deze kunnen, onder invloed van hormonen of onvolledige reiniging, acne veroorzaken.

Vormen van Acne

Gerstekorrels zijn kleine witte bultjes in de huid en ontstaan door een ophoping van hoornschilfers.  Milia’s vindt je vaak op de wangen en rondom de ogen. Ze trekken meestal vanzelf weg binnen enkele weken. Indien dit niet gebeurt, raden we het af om ze zelf te verwijderen. Gerstekorrels hebben, in tegenstelling tot comedonen, geen vrije uitgang.

Bij een onzuivere huid zijn de poriën vaak verstopt en daardoor soms vergroot, waardoor zichtbaarder. Daarnaast is de huid vet en kan deze gaan glimmen. De huid heeft een verhoogde talgproductie, maar er is nog geen last van actieve acne.

Rosacea is een chronische huidaandoening, welke zich door rode vlekken in het gezicht, vooral op de wangen en de neus. Als de roodheid zich over het gezicht voordoet, lijkt het op een vlinder. Naast de roodheid zie je soms ook kleine bloedvaatjes en/of puistjes.

Keratosis Pilaris kenmerkt zich door rode, ruwe bultjes op de bovenarmen, benen, billen en/of wangen. Het ontstaat meestal op jonge leeftijd en is vaak familiair. Keratosis Pilaris ontstaat door verstoppingen van de haarzakjes, waardoor de rode, ruwe bultjes ontstaan op plekken waar haren uit de huid komen. Het is een onschuldige huidaandoening die geen klachten zal geven, wel kunnen er in enkele gevallen ontstekingen ontstaan. Een behandeling is niet noodzakelijk, maar wordt vaak vanuit een cosmetisch oogpunt gedaan.

Mogelijke complicaties

Je kunt acne als cosmetisch storend ervaren, maar het kan zorgen voor emotionele en psychosociale problemen. Denk hierbij aan gevoelens van schaamte, angst, een minderwaardigheidscomplex en zelfs een depressie. Dit kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven.