Oedeemtherapie

Behandeling bij een zwelling van de huid

Oedeem is een vochtophoping in de huid waarbij het onderliggend weefsel (pijnlijke) zwellingen en stijfheid kan veroorzaken. Deze vochtophoping wordt veroorzaakt door een stoornis of defect in het lymfestelsel die ervoor zorgt dat overtollig weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd. Om het lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van dit vocht zijn er diverse behandelingen mogelijk. Voor optimaal resultaat worden er diverse methodes gecombineerd. Dit noemen we oedeemtherapie.

Oedeemtherapie

Trajectverloop

Oedeem vraagt om maatwerk. Afhankelijk van de oorzaak, de ernst en aanvullende gezondheidsklachten bekijken we op individuele basis welke vorm van oedeemtherapie het meest geschikt is. Afhankelijk van de situatie adviseert de huidtherapeut een aanvullend traject bij de fysiotherapeut, diëtist, podotherapeut of pedicure. Van jou wordt een actieve houding verwacht bij het toepassen van zelfmanagement.

Behandelingen

Oedeemtherapie door een huid- & oedeemtherapeut bestaat uit een of meer van de volgende onderdelen:

Duur

De behandeling duurt gemiddeld 30 minuten, afhankelijk van de indicatie en uitgevoerde methode. Het behandeltraject start 1 tot 3 keer wekelijks en wordt na gemiddeld 12 weken afgebouwd. Uiteindelijk is de bedoeling dat er periodiek 1 tot 4 keer per jaar een controlebehandeling plaats vindt.

Oedeemtherapie

Bekijk meer over negatieve druktherapie

In deze video geven we een impressie hoe negatieve druk en mechanische trilling werkt.

Verwijzing & vergoeding

Laat ons jou weer in beweging brengen!

Voor oedeemtherapie heb je altijd een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. De behandeling wordt, afhankelijk van de zorgverzekeraar, (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor de accurate vergoedingen en/of benodigde verwijzingen kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar.

Skin in Motion heeft contracten met alle zorgverzekeraars.