Oedeemtherapie

Steunkousen

Steunkousen oftewel therapeutisch elastische kousen meten wij aan ter ondersteuning van het oedeemtherapietraject en ter verlichting van jouw klachten. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de indicatie en jouw persoonlijke wensen. We helpen je graag verder!

Kousen zetten we zowel in al laatste stap in het oedeemtraject, als een preventief middel. Wanneer we de kousen preventief inzetten richten we ons met name op staande/zittende beroepen en zwangerschap. Wanneer de kousen aansluitend op het oedeemtraject gemeten worden, richten we ons op lymfoedeem, lipoedeem, chronische veneuze insufficiëntie, diep veneuze trombose, wondroos, een open been en spataderen. In dit geval reduceren we eerst de omvang door middel van ambulante compressie, oedeemtherapie en zelfmanagement.

Oedeemtherapie

Trajectverloop

Wanneer je het advies krijgt om therapeutisch elastische kousen aan te laten meten, maken we graag een afspraak met je. We bepalen de hulpvraag, brengen het ziektebeeld in kaart en meten het aangedane gebied op. Blijkt er tijdens deze afspraak toch nog oedeem aanwezig te zijn, dan adviseren wij eerst de oedeem/compressietherapie op te starten alvorens de steunkousen aan te meten. Anders bespreken we samen met jouw wat de beste keuze voor de kous is. De indicatie bepaalt het soort kous en jij bepaalt de kleur.

Na de meetafspraak, volgt bij aflevering van de kousen de afspraak, de pasafspraak. Hierin passen we gezamenlijk de therapeutisch elastische kousen en geven we duidelijke instructies m.b.t. aan- en uittrekken en het wassen van de TEK. Zijn er na de pasafspraak vragen of doen er zich complicaties voor, denk hierbij aan en ongeval waarbij een toename van oedeem ontstaat of problemen met het zelfstandig aantrekken van de kousen, neem dan altijd contact met ons op. Samen helpen wij je weer op weg. De instructies zijn tevens terug te vinden op de pagina zelfmanagement.

Elk jaar heb je recht op twee paar nieuwe kousen via de zorgverzekering, deze bekostig je uit het eigen risico. Vind je twee paar te weinig? Dan is er ook de mogelijkheid om particulier de TEK aan te schaffen. Wij houden voor jou in de gaten wanneer je opnieuw aan de beurt bent voor nieuwe kousen en roepen je dan op voor een hermeting en een herbeoordeling van de situatie. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je elk jaar de juiste kousen bij de gestelde indicatie draagt.

Oedeemtherapie

Hoe wordt een steunkous aangemeten?

Bekijk onderstaande video over het opmeten van de benen. Deze metingen worden gebruikt voor het op maat maken van de steunkous.

Contact

We helpen je graag verder!