sf-2
Wondzorg

Wonden

Ze zijn er in alle soorten en maten, met ieder hun eigen verhaal, wonden. In de meeste gevallen kun je er thuis goed mee af, maar soms is een beetje extra hulp gewenst. Het lichaam heeft een gezonde doorbloeding nodig en voldoende zuurstof om wonden te genezen. Als een van deze factoren afwezig is, duurt het genezingsproces ineens veel langer en neemt het risico op infecties en zelfs necrose toe. Is er sprake van een slecht genezende wond en/of een aanwezige zwelling, dan helpen wij u bij de wondgenezing.

Soorten wonden

Een andere benaming hiervoor is een open been,  een chronische wond aan het onderbeen. Hij ontstaat door een stoornis in de bloedsomloop waardoor de wond slecht geneest. Dit soort wonden komen veelal voor bij ouderen en bij chronisch veneuze insufficiëntie (CVI). De wond zal lange tijd openblijven en is voornamelijk erg nat of soms korsterig. Wanneer er een vochtophoping in het been aanwezig is, zal de wond nog slechter genezen. Het is daarom ook belangrijk dat er, naast de wondzorg, juiste zorg geleverd wordt om zo infectie of zelfs afsterving van weefsel te voorkomen.

Door langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bot en een externe onderlaag, meestal een stoel of bed, kan zuurstoftekort ontstaan in de huid. Op deze plek ontstaat dan een doorligplek. Door aanhoudende druk sterft het weefsel af. Wanneer dit weefsel en het onderliggend bindweefsel verdwijnen, ontstaat een (doorlig)wond. Veelal komen dit soort wonden voor op het stuitje of de hielen. Als er sprake is van een decubitus, is het van belang dat de locatie drukvrij gehouden word en dat de juiste wondzorg wordt toegepast.

Ten gevolge van diabetes functioneren de gevoelszenuwen niet correct meer, waardoor zij geen pijn meer signaleren. Hierdoor blijven blaren en wondjes aan de voeten onopgemerkt. Tevens is de bloedsomloop beperkt in de voeten, wat resulteert in een verminderde wondgenezing. Deze wondjes, ontstaan ten gevolge van diabetes, noemen we diabetische voet. Een snelle en accurate behandeling is noodzakelijk om te voorkomen dat er weefsel afsterft en om een amputatie te voorkomen.

Symptomen

De verschillende wonden hebben ieder hun eigen kenmerken en behandelingen. We zetten de meest voorkomende wonden voor je op een rijtje.

Mogelijke complicaties

De klachten over een litteken beperken zich niet tot het gebied van de (operatie)wond. Door de collageenvorming vertakt een litteken zich soms naar onderliggende structuren. Denk hierbij aan onderhuids bindweefsel of botten. Dit leidt tot klachten rondom de oorspronkelijke wond, die van buitenaf niet zichtbaar zijn.

Naast de psychosociale, emotionele en fysieke klachten die littekens met zich meebrengen, kunnen ze ook bijvoorbeeld de lymfeafvoer belemmeren. We spreken dan van een obstructie van het lymfatisch stelsel, met oedeem tot gevolg.

Laat je wonden verzorgen!