Burgemeester de Bruïnelaan 140 Zwijndrecht
06-30569412
info@skininmotion.nl

Compressietherapie

Verslapte bloedvaten of aandoeningen aan de bloed- en of lymfevaten kunnen een uitgebreid scala aan klachten veroorzaken. Therapeutisch elastische kousen (steunkousen) kunnen dan ook een uitkomst zijn bij bijvoorbeeld diabetes, reuma, lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem, trombose, zwangerschap, spataderen, open been, vermoeide benen, dikke enkels, pijnlijke en/of dikke benen of als nabehandeling bij een operatie (mamma-amputatie bijv.) De huidtherapeut beoordeeld de indicatie en adviseert op basis van leeftijd, de medische indicatie, de algehele gezondheid, beroep en levensstijl.

Therapeutisch elastische kousen worden doorgaans aangeduid als steunkousen. Dit is niet helemaal correct. Steunkousen zijn kousen met een drukklasse 1, zij geven steun aan de ledematen. Deze kousen kunnen zeer lichte problemen verminderen of gedragen worden ter preventie. De kosten van deze kousen komen voor eigen rekening en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn verkrijgbaar in de drukklasses 2, 3 en 4. Het dragen van TEK wordt gezien als therapie en wordt dan ook vergoed vanuit de basisverzekering. De elastische kousen geven extra druk aan de ledematen. De voornaamste reden hiervan is het voorkomen van vochtophopingen (oedeem). De toegepaste druk stimuleert de doorbloeding en het afvoeren van het overtollige weefselvocht.

Indicaties

Indicaties voor het dragen van therapeutisch elastische kousen zijn:

oedeem;
chronische veneuze insufficiëntie;
trombose;
spataderen (varices);
wondroos (erysipelas);
na (borst)kanker,
(genezen) ulcus.
lipoedeem.

Wat kunt u zelf doen

Klachten in uw benen kunnen veroorzaakt worden door veel staan, langdurig zitten en/of weinig bewegen. De kuitspierpomp wordt in deze gevallen te weinig gebruikt. Deze spier speelt een zeer belangrijke rol in de afvoer van bloed en afvalstoffen. Wanneer deze kuitspier te weinig gebruikt wordt neemt de druk in de bloedvaten toe, waardoor deze wijder worden. De kleppen in de bloedvaten kunnen de aderen dan niet goed meer afsluiten, waardoor er bloed, vocht en afvalstoffen achterblijven. Het dragen van de kousen ondersteunt het lichaam hier bij.

Zelf kunt u natuurlijk ook het lichaam ondersteunen in dit proces. Lopen en fietsen zorgt ervoor dat de kuitspieren samentrekken. Dit resulteert in het platdrukken van de aderen, waardoor het bloed terug gedirigeerd wordt naar het hart. Elke dag gemiddeld 10 tot 30 minuten wandelen of fietsen is goed voor de doorstroming van uw benen.

Wanneer u langdurig moet staan of veel zit, kunt u de volgende simpele oefeningen doen om de circulatie van de benen te optimaliseren.’

  1. Draaien met de enkels; ga zitten en draai de enkels enkele keren laar links en vervolgens naar rechts.
  2. Trapnaaimachine beweging; ga zitten en strek uw benen. Stretch en flex uw voeten, herhaal dit enkele malen.
  3. Hiel-teen oefening; Ga afwisselend op uw hielen en tenen staan (dit kan ook zittend).  Herhaal dit enkele keren.

 Verwijzing en vergoeding

De therapeutisch elastische kousen worden, bij alle verzekeraars in Nederland, vanuit het eigen risico vergoed, hier is wel een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist voor vereist. U heeft recht op twee paar kousen per 12 of 14 maanden, dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Wij nemen contact met u op, wanneer u opnieuw recht heeft op herhaling van uw kousen.