sf-2
Huid

Pigment

We hebben het allemaal, pigment. De een omarmt het, de ander camoufleert het. We spreken van een pigmentstoornis als er een te veel, hyperpigmentatie, of juist te weinig, hypopigmentatie, aanwezig is.

Symptomen

Pigmentatiestoornissen zijn er in vele variaties. Kort samengevat spreken we van hyperpigmentatie als er sprake is van een overdaad aan pigment en van hypopigmentatie als het pigment ontbreekt. We zetten de meest voorkomende pigmentaties op een rijtje.

Pigment soorten

Lentigo Solaris / ouderdomsvlekken

Ook wel een ouderdoms- of levervlek genoemd. Het betreft een bruine verkleuring van de huid, welke meestal goedaardig van aard zijn. Deze huidafwijking treedt meestal op vanaf een middelbare leeftijd bij mensen met een licht huidtype, die hun huid veel aan de zon hebben blootgesteld. Je vindt ze met name in het gezicht, de hals en op de handruggen. Mannen met dunner wordend haar, of een kaal hoofd hebben vaak ook een verzameling op de hoofdhuid zitten.

Het kan voorkomen dat de vorm grilliger wordt of dat het vlekkje van kleur veranderd, dan ontwikkelt een lentigo zich mogelijk kwaadaardig. Wijd adviseren daarom altijd de plek na te laten kijken bij de huisarts als dit het geval is of bij twijfel.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Een uitgebreide naam voor een goeddaardige rode tot bruine verkleuring van de huid na een ontstekingsreactie. Denk hierbij aan de verkleuring na acne, een wond of een verbranding. Hoe hoger je scoort op de FitzPatrick-schaal, hoe meer kans je hebt op het optreden van PIH’s. Post-inflammatoire hyperpigmentaties trekken soms vanzelf weg, dit is vaak wel een langdurig proces.

Melasma / zwangerschapsmasker

Het symmetrisch zwangerschapsmasker. Er is sprake van een bruine verkleuring in het gezicht bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Meestal komt melasma voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Vaak verdwijnt het pigment na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie spontaan weer. De kans is groot dat het pigment zich in de toekomst onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, het gebruik van de pil of zonlicht zich opnieuw ontwikkelt of verergerd.

Neavus

In de volksmond bekend als een moedervlek, een goedaardige en soms verheven, donkere verkleuring van de huid. Sommige moedervlekken zijn vanaf de geboorte aanwezig, maar het overgrootte deel ontstaat tussen het derde en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en verbranding door de zon op jonge leeftijd kunnen de ontwikkeling stimuleren. In een enkel geval ontwikkeld een moedervlek zich kwaadaardig. Tekenen hiervan zijn verandering van afmeting, vorm of kleur, jeuk en/of bloedingen. Wij adviseren dan ook altijd om met deze klachten richting de huisarts te gaan. Deze kan de Neavus beoordelen of je doorsturen naar de dermatoloog.

Vitiligo

Dit is een vreemde eend in dit rijtje. Bij Vitiligo is er sprake van hypopigmentaie, de afwezigheid van pigment. Zowel de huid als de haren verliezen hun kleur, waardoor een vlekkerig patroon ontstaat. Het is een onschuldige aandoening waarbij de pigmentcellen verdwijnen. Naast dat Vitiligo als cosmetisch storend ervaren wordt, resulteert het ook regelmatig in emotionele en psychosociale problemen. Denk hierbij aan schaamte, angst, een minderwaardigheidscomplex of zelfs depressie. Een onschuldige aandoening heeft op deze manier een grote invloed op de kwalteit van leven.

Laat ons jouw huid verbeteren!

Mogelijke complicaties

Dat de huid, met verloop van tijd, pigmentaties vertoont is niet aan te ontkomen. Belangrijk is om het verloop, de vorm en ander gedrag dan normaal goed in de gaten te houden. Daar waar pigmentaties grillig van vorm worden, gaan jeuken of bloeden, moet je rekening houden met mogelijke maligniteiten. Trek bij twijfel altijd aan de bel. Dit kan zowel bij ons, als bij de huisarts of reeds bekende specialist.