Burgemeester de Bruïnelaan 140 Zwijndrecht
06-30569412
info@skininmotion.nl

Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in de huid waarbij het onderliggend weefsel (pijnlijke) zwellingen en stijfheid kan veroorzaken. Deze vochtophoping wordt veroorzaakt door een stoornis of defect in het lymfestelsel wat resulteert in het onvoldoende afvoeren van overtollig weefselvocht. Om het lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van dit vocht zijn er diverse behandelingen mogelijk. Voor optimaal resultaat worden er diverse methodes gecombineerd, welke samenvallen onder oedeemtherapie.

Wat kan de huidtherapeut doen?

Oedeem vraagt om maatwerk. Afhankelijk van de oorzaak, de ersnt en aanvullende gezondheidsklachten wordt er per persoon gekeken welke vorm van oedeemtherapie het meest geschikt is. Afhankelijk van de situatie adviseert de huidtherapeut een aanvullend traject te volgen bij de fysiotherapeut of diëtiste. Naast de inzet van de behandelaar verwacht de oedeemtherapeut ook een actieve houding in het toepassen van zelfmanagement.

Oedeemtherapie door een huid- & oedeemtherapeut bestaat uit één of meer van de volgende onderdelen:

  • Manuele lymfedrainage (Fill & Flush);
  • Pneumatische compressietherapie;
  • Endermologie;
  • Ambulante compressietherapie;
  • Zelfmanagement.

Behandelmethodes

Manuele lymfedrainage voert de huidtherapeut uit volgens de Fill & Flush methode. Dit is een verbeterde en wetenschappelijk onderbouwde manier van oedeemtherapie. Met de handen stimuleert de oedeemtherapeut het oedeem naar een oedeemvrije zone. Vervolgens voert zij een handeling uit waarbij het oedeem wordt opgenomen in het omliggende weefsel. Het lichaam neemt de lymfe (oedeem) weer op via de oppervlakkige kanalen in de huid, waarna het, met een enige omleiding, weer wordt opgenomen in het lymfesysteem. Deze behandeling is nagenoeg pijnloos en wordt aangevuld met compressietherapie.

Pneumatische compressietherapie

Endermologie

Ambulante compressietherapie

Zelfmanagement

Deze pagina is nog in ontwikkeling